tirsdag 29. mars 2016

Referat fra CSUN Conference

Inngang til en sal banneret til konferansen rundt inngangen.
Inngangen til utstillingshallen.

I skrivende stund sitter jeg på flyet hjem fra San Diego, hvor jeg har deltatt på verdens største konferanse om teknologi for mennesker med nedsatt funksjonsevne, The International Conference for Technology and People with Disabilities, heretter kalt CSUN, som forvirrende nok er forkortelsen for universitetet som arrangerer konferansen, California State University Northridge. "Alle" de store var med og sponset konferansen, inkludert, men ikke utelukkende, Google, Adobe, Microsoft og Amazon.

En del av årsaken til jeg deltok var at jeg også holdt et foredrag på konferansen sammen med FINN-kollega Lotte Johansen, og en konsulent fra Vision2Access, Stein Erik Skotkjerra, som har assistert oss mye gjennom Blindeforbundets prosjekt Teknologi for alle. Tema for foredraget vårt var hvordan vi sammen har jobbet for å bygge en sterkere kultur for universell utforming i FINN. Mottakelsen av foredraget var veldig god, da det var mange som kjente seg igjen i situasjonen og var veldig interesserte i å prøve samme fremgangsmåte selv.

Fra en utstillingshall med mange boder.
Fra utstillingshallen.

Dette var kun ett av nesten 500 foredrag i løpet av tre dager, så jeg har ikke først og fremst tenkt å skrive så mye om hva vi kom dit for å si, men heller hva vi lærte. Allerede på flyet fra London til San Diego kunne vi se at de var mange som var på vei til samme konferanse. Blinde mennesker med stokk er enkle å få øye på.

Ikke minst på Manchester Grand Hyatt Hotell, hvor konferansen holdes, kunne man føle seg omringet av blinde mennesker. Man må se hvor man går for å ikke snuble i stokkene deres. Kommer de fra flere kanter samtidig kan man fort føle seg omringet. Det er kanskje ikke pent å le av dette, men når Stein Erik, som selv er blind, med glimt i øyet kunne fortelle om at omvisningen for blinde på hotellet stadig måtte avbrytes av leteaksjoner etter folk som hadde kommet bort fra flokken og gått seg vil, så må vi kunne smile litt av dette vi også.

Konferansen ble gjennomført på en litt annen måte enn jeg er vant til. Foruten en egentlig ganske intetsigende Keynote kvelden før selve konferansen brøt løs, var det lite som ellers samlet alle deltakerne. Det var ingen felles lunsj under konferansen, og verst av alt, det var knapt kaffe å oppdrive uten å stå i lang kø i hotellets butikk eller løpe til nærmeste Starbucks. Dagene i forveien hadde det vært noen workshops for de som hadde betalt ekstra for å være med på dette, og dagen etter var det atter noen workshops som skulle løse noen spesifikke problemstillinger. Om kveldene ble det arrangert tweetup, accessible karaoke og andre nettverkingstiltak.

Ved hotellets lobby var det en stor utstillingshall hvor bransjen kunne presentere det nyeste av teknologiske hjelpemidler. Det sies at også Stevie Wonder tok turen innom denne messen for å shoppe. Selv fikk jeg med meg et elektrisk massasjeapparat som jeg håper jeg får til å virke like bra som jeg fikk den demonstrert.

Twittermelding og bilde om at Stevie Wonder besøkte konferansen.
Celebert besøk skaper begeistring

Men hovedingrediensen var de nesten 500 foredragene som det var 15 til 20 av hver time. Det var med andre ord litt av en jobb å finne ut hvilke foredrag man ville høre. Jeg skal ikke skrive om noen foredrag enkeltvis, men noen trender pekte seg ut. Mest interessant er det kanskje at det jobbes med en utvidelse av WCAG 2.0 med tanke på mobiltelefoner og andre trykkskjermer. Dette var også en del av budskapet til konferansens store rockestjerner: Karl Groves og Billy Gregory, populært kalt The Viking and The Lumberjack. Deres foredrag handlet egentlig om alt som er galt med WCAG, men at det ikke finnes noen bedre løsning heller. Noe av problemet var at det nye tillegget skal være valgfritt, ikke obligatorisk.

Bilde som viser en papirbunk like høy som CN Tower i Toronto, Canada.
The Viking and The Lumberjack illustrerer hvor mye tekst det er i WCAG 2.0.

Vikingen Karl Groves lanserte også et nytt uttrykk: extreme accessibility. Dette låner prinsippene fra extreme programming, men med fokus på tilgjengelighet. Flere pratet om at de hadde laget universelt utformede mediaspillere, deriblant BBC. Andre hadde laget javascript eller add-ons som "reparer" sider som ikke er tilgjengelige. Atter andre hadde bygget WCAG validering inn i testrammeverket sitt, blant annet med Pa11y, som vi håper vi snart kommer i gang med også hos FINN. Og så var det noen foredrag som overlappet vårt eget, nemlig hvordan man kan bygge en kultur for tilgjengelighet innad i organisasjonen. Stein Erik hadde dessuten enda et et foredrag i tillegg til vårt, som handlet om at brukertester blir mer effektive hvis man passer på å inkludere testpersoner med nedsatt funksjonsevne.

Bilde av Lotte Johansen, Tom Widerøe og Stein Erik Skotkjerra, meget smilende.
Fornøyde etter et vellykket foredrag.

Foredragholderne er for det meste folk som oss, som jobber med utvikling eller har en dedikert rolle som accessibillity manager eller liknende. Det betyr at nivået på foredragsholderne varierer fra vårt nivå (kanskje enda lavere) til alfahanner som The Viking and The Lumberjack, som tilsynelatende holder foredrag like ofte som Bruce Spingsteen holder konserter.

Hvis dette alene ikke er nok til å friste deg til å delta på CSUN neste år, så kan det også nevnes at San Diego er en veldig fin by. Dette kan du lese om i reisebloggen min.

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar